Scroll Down

Svendborg
Beboere stopper med at dimse, rokke og spænde op i VR —
I 2017 blev Bo- og aktivitetstilbuddet Sydbo og botilbuddet Ryttervej introduceret til VR-platformen Take Care.
Håbet var, at beboerne ville slappe mere af i VR eller på anden måde ændre adfærd i VR.
En forhåbning, der blev indfriet og derfor bruger de fortsat platformen i det sydfynske.
Ændret adfærd –
Nogle beboere slapper af i deres muskler og andre bliver generelt bare mere afslappede. Der er også dem, der bliver mere snaksaglige og fortæller om, hvad de oplever i brillen.
Når personalet bruger platformen, ser de generelt, at beboerne dimser mindre (raskløs adfærd) og er mindre spændt op. Der kommer generelt bare mere ro på.
Det er nemt –
”Styringen af det fungerer rigtig fint. Det er nemt at gå til.”
Forløbet
- – Introduktion
- – Implementering
- – Workshops
- – Løbende opfølgning
Produkter
- – Take Care VR-platform
- – VR Headsets
- – Tablets
Sydbo
“For nogen er det godt, at de kan bevare roen i de 5 minutter, det står på. Så de ikke sidder og dimser og spænder op.”

Svendborg – Case
Beboere stopper med at dimse, rokke og spænde op i VR —
I 2017 blev Bo- og aktivitetstilbuddet Sydbo og botilbuddet Ryttervej introduceret til VR-platformen Take Care.
Begge steder, skulle som noget helt nyt, prøve at bruge virtual reality sammen med beboerne. Håbet var, at de ville slappe mere af i VR eller på anden måde ændre adfærd i VR. En forhåbning, der blev indfriet og arbejdet fortsætter i det sydfynske.
Tidligere brugte Sydbo tablets med billeder og musik – noget de stadig bruger, men VR-oplevelserne kan noget helt andet og personalet fortæller:
”Det er en anden verden og det skaber koncentration.”
Nogle beboere slapper af i deres muskler og andre bliver generelt bare mere afslappede. Der er også dem, der bliver mere snaksaglige og fortæller om, hvad de oplever i brillen. Når de bruger platformen på Sydbo, ser de generelt, at beboerne dimser mindre (raskløs adfærd) og er mindre spændt op. Der kommer generelt bare mere ro på.
Det oplever personalet også på Ryttervej, hvor de beboere, der særligt har udfordringer socialt, får mere ro på. De fortæller, at en kvindelig beboer, har mange tanker, som hun gerne vil fortælle om. Derfor afbryder hun andres samtaler. Det VR-oplevelserne gør, er at give hende ro og mulighed for at være i det hun oplever. På den måde, giver det hende rigtig god ro. Hun bliver helt stille og siger ingenting og kropssproget er helt afslappet. En stor kontrast til hendes ellers afbrydende adfærd. Om en anden beboer, fortæller de:
”Hun er rigtig meget i alarmberedskab, hele tiden og farer frem og tilbage på gangene. Og hun har en brummelyd, som hun går og beroliger sig selv med, samt en rokkelyd hun sidder med. Men når hun får brillerne på, så forsvinder alle de her ting – der kommer helt ro på, og ingen lyd eller rokken.”
At se beboerne få en pause fra deres tanker, hvor både hjerne og krop kan få ro, holder personalet meget af og derfor fortsætter de med at bruge Take Care. På Ryttervej, er der afsat tid 1-2 gange om ugen med de beboere, som de har rigtig god succes med. De vil samtidig klart anbefale andre at bruge platformen, fordi den hjælper deres beboere til at skabe ro i en ellers kaotisk dagligdag. Og så synes de, at det er nemt at bruge Take Care:
”Styringen af det fungerer rigtig fint. Det er nemt at gå til.”
Personalet på Sydbo, mener bestemt også at andre kan have glæde af at bruge VR-platformen. Af den simple årsag:
”For nogen er det godt, at de kan bevare roen i de 5 minutter, det står på. Så de ikke sidder og dimser og spænder op.”
Og det stopper ikke her. På Sydbo, har personalet afsat tid om mandagen til VR. Ønsket er at bruge det i endnu højere grad og visionen er, at al personale på Sydbo, skal kunne komme til at bruge det. Derfor fortsætter de med at bruge teknologien på borgere.
Forventningen på Ryttervej er, at VR-platformen, bliver en endnu mere integreret del af dagtilbuddet. Og netop derfor, kommer der også løbende flere navne på listen over beboere, der skal prøve platformen.
